CONCERT 50è ANIVERSARI CORALS JOVES DE CATALUNYA

CORALS JOVES DE CATALUNYA CELEBRA EL 50è ANIVERSARI AMB UN CONCERT AL PALAU DE LA MÚSICA CATALANA EL PROPER 30 DE MAIG

El 2020 va fer cinquanta anys de la fundació dels Grups Corals Intermedis, una associació que agrupava cors juvenils formats per cantaires provinents de diversos cors infantils catalans. Aquesta associació va donar pas a Corals Joves de Catalunya, l’any 1985, i va assolir grans fites, com l’estrena el 1994 de Els fills del segle, una cantata encarregada a Albert Guinovart i Miquel Desclot.

Després d’uns anys d’hibernació, la federació de Corals Joves de Catalunya es va refundar el 2015 i va establir com a línies d’acció principal afavorir la col·laboració entre els seus cors, així com potenciar i difondre la creació de nous repertoris per a cors joves.

El concert de celebració del proper 30 de maig serà una mostra clara d’aquestes dues línies d’actuació. D’una banda, hi haurà diversos cors d’arreu de Catalunya que col·laboraran per dur a terme un repertori en conjunt, i, de l’altre, gran part de les peces que s’interpretaran al concert són estrenes de noves obres corals promogudes per CJC, ja sigui mitjançant encàrrecs o concursos de composició.

El concert, dividit en dues sessions degut a les limitacions logístiques imposades per la pandèmia, es durà a terme al Palau de la Música Catalana i està inclòs en el cicle coral anomenat “La Casa dels Cants”. Totes dues sessions començaran amb la intervenció individual d’alguns cors de la federació, que estrenaran diverses obres premiades als dos concursos de Composició Jove impulsats darrerament per CJC.

El Cor Jove de l’Orfeó Català, dirigit per Esteve Nabona, estrenarà Pirinenques IV, de Carles Prat (n. 1985), sobre un text de Joan Maragall.

El Cor Albada de l’Agrupació Cor Madrigal i el Cor Jove de la Coral Sant Jordi, dirigits per Esteve Costa, estrenaran Jaculatòria de Josep Alarcón (n. 1994), sobre un text de Joan Salvat-Papasseit.

Roig Korai (el cor de noies de l’Orfeó Gracienc) i el Cor Aglepta, de Sant Cugat, estrenaran Mester d’amor, de Miquel de Jorge Artells (n. 1994), també sobre un text de Joan Salvat-Papasseit, dirigits per Oriol Castanyer, i Ecce Panis Angelorum d’Albert de la Fuente (n. 1989), dirigits per Laia Santanach i amb Paul Perera al piano.

La resta del concert anirà a càrrec d’un grup de més d’un centenar de cantaires diferent a cada sessió. A les 10:30 hi intervindran els cors barcelonins i un de santcugatenc; a les 13:00 hi intervindrà un cor d’Igualada i dos de Girona, al costat del Cor Jove de l’Orfeó Català.

El director convidat d’aquest repertori comú serà Manel Valdivieso, un dels directors de referència del panorama musical català, reconegut principalment per la seva tasca al capdavant de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i per la seva faceta pedagògica al Conservatori Superior del Liceu. També es comptarà amb l’acompanyament al piano de Paul Perera.

Aquest repertori comú començarà amb Mane nobiscum, d’Albert de la Fuente (una obra també premiada al segon concurs de composició jove) i Ave Virgo Sanctissima, una obra del compositor tortosí Josep Ollé, estretament lligat a CJC.

El plat fort del concert serà El Mirador, de Josep Vila i Casañas, una fantasia coral sobre melodies populars catalanes de gairebé 20 minuts de durada que, d’ençà de la seva estrena al concert inaugural del Festival Europa Cantat de Barcelona el 2003, ha anat guanyant-se un lloc en els programes de nombrosos cors catalans fins a convertir-se en un autèntic clàssic del nostre repertori.

El concert es clourà amb l’estrena d’un encàrrec molt especial: Per una nova simfonia. Es tracta d’una obra que el compositor igualadí Pol Requesens va compondre sobre un text escrit durant el confinament per dues cantaires del Cor Jove Musicant. És un himne a l’esperança i a la importància que tenen la música i el cant per superar qualsevol maltempsada.

Leave a Comment